Dyson Vassilias
София, България
23/05/2024

За какво служи Зелената карта към ГО

Зелената карта към ГО

Зелената карта към ГО

Пътуването в чужбина със собствен автомобил е вълнуващо приключение и прекрасна възможност да не зависите от друг транспорт. Но има правила, които трябва да се спазват, за да влезете свободно в друга държава. И един от тях е наличието на „Зелена карта“.

„Зелена карта“ – какво е това?

Всеки знае, че когато пътувате в чужбина, имате нужда от застраховка. Но не само вие се нуждаете от застрахователна полица, колата ви също не може да мине без нея.

„Зелена карта“ е автомобилна застраховка. Тя е подобна на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, но е валидна извън страната. Полицата е необходима в случай на инциденти с автомобила и покрива отговорността на водача към трети лица.

След като застраховате колата си, не бива да забравяте за собствената си безопасност –изберете надеждна застраховка за пътуване с различни нива на риск и спешна помощ навсякъде по света.

Пътуването в чужбина със собствен автомобил

Пътувате ли много? Никой не иска да попадне в катастрофа, но понякога се случват такива инциденти. Когато се случат обаче в чужбина, може да е трудно да се определи кой трябва да плати за щетите, при какви условия и според какви правила. И тук на помощ идва Зелената карта.

Ако наш шофьор е карал колата си в друга държава и е попаднал в произшествие по собствена вина, обезщетението за щети пада върху застрахователната компания, от която е закупил картата. Обратното също важи: ако произшествието е причинено от чуждестранен турист, тогава застрахователят от неговата страна ще плати обезщетенията.

Оказва се, че където и да отидете, международната застраховка трябва да върви с вас. Благодарение на това не е необходимо да сключвате договори с местни компании във всяка държава или да плащате компенсация от собствения си джоб.

В този случай, размерът на отговорността по Зелената карта към ГО се определя от законите на държавата, в която е настъпил инцидентът

И така, нека от всичко казано, да обобщим най-важното. А то е именно, че Зелена карта към застраховка „Гражданска отговорност“ ви помага да си осигурите спокойствие не само за вашето имущество, но и за имуществото на другите, ако то внезапно бъде повредено по ваша вина.